Bu konuda farklı görüşler var. "Kadınlar neden..." ile başlayan tek soru da bu değil zaten.
- Kadınlar neden bilim yapamaz?
- Kadınlar neden icat yapamaz?
- Kadınlar neden roman yazamaz?
- Kadınlar neden müzik yapamaz?
- Kadınlar neden beste yapamaz?
- ...
Farklı görüşlerden bazılarını sunayım izninizle:
- Kadınlar "seçicidir". Bunları yapmaya zaten gereksinimleri yoktur. Onlar tarafından seçilebilmek için erkekler bu rolleri üslenirler.
Duvarları resimlerle süslü mağaralarda "bolca" kadın iskeleti bulunmasına rağmen resimsiz mağaralarda sadece erkek iskeletlerinin çıkması, erkeklerin kadınlar tarafından seçilebilmek için ressamlığa soyunduğunu göstermiyor mu sanki?
Pablo Neruda, daha sakin bir kasabaya çekilip yazılar yazarken, onun şiirlerin bazılarını çalan ve köyün en güzel kızını bu şiirleri kullanarak ayartan "postacı" delikanlıyı da örneklerime katmak istiyorum.
Niels Bohr -Einstein'ın yardımcılarından- günlüğünde, "Şu formülü bulayım da eşimle aramı düzelteyim..." diyor. Tüm gece çalışıp buldukları, Einstain'ın düşünüp de anlayamadığı şeyler. Yeni evlendiği eşiyle arası düzelsin diye o kafa nasıl çalışmış acaba?
Kadın içgüdüsel olarak çocuğunun nasıl olmasını istiyorsa, kendine öyle birini bulur (arar, tercih eder). Erkekler seçilebilmek için kılıktan kılığa girer. Erkek sadece kendilerini seçen birden fazla kadın varsa, onların arasından birini seçme şansına sahiptir. (Bir çok kaynaktan sentezlediğim, bana ait olmayan veri).
- Bir diğer görüş ise; kadınlara, tarih boyunca hiç kendilerini gösterme şansı verilmediği yönünde.
Mozart'ın neredeyse tüm bestelerinde kız kardeşinin de somut emeği var. Müzik (beste yapmak ve saraylarda icra etmek) karın doyurmadığı için, kız kardeşi müzik dersleri vererek evin geçimini sağlamak zorunda kalıyor. Ama kaçımız onların hazin öyküleri içindeki "kadının" adını anıyoruz ki?
Dönemindeki tüm kadınsal problemlere rağmen adını buluşçu bilim insanları arasına altın harflerle yazdırmayı başaran Marie Curie'nin hayatı da iyi bir örnek olabilir.
Peki ya sayısal veriler ne diyor? Yüz binlerce sanatçı, bilim insanı,.. , erkek arasında kadının sayısal yeri ne durumda? Eskiden parmakla gösterilecek kadar az olan kadın bilim insanlarının, ressamların, müzisyenlerin, şairlerin, .., kadının -biraz daha- özgürleşmesinin ardından mısır gibi patlamasının sebebi bu olabilir mi acaba? Hiç acelemiz yok. Kadınlar yerlerini almaya başladılar. Gerisi sadece basit bir zaman sorunu.
Saygılar.