Forum Ana Sayfası >  Skip Navigation LinksYazarlık Hakkında... > Bir yazar nasıl olmalı?...

Forumda Ara:

Bu başlık altında 20 adet mesaj bulunmuştur.

İletileri:31
Büşra Korkmaz 9.11.2009 00:19:11
 Evet konu bu arkadaşlar; sizce bir yazar nasıl olmalı?..
 Ben kendi aklıma gelenleri söylüyorum; bir yazar yaratıcı, bilgili, zeki,sabırlı ve ahlaklı olmalı; ahlaklı olmalı çünkü topluma bir eser sunuyor... Ve bir de araştırıcı olmalı, meraklı olmalı, hayal gücü olmalı, hayal edebilmeli, ileriyi görebilmeli; çünkü romanın bütünlüğü için bu gerekli...
  Empatik olmalı; okurlarıyla ve kahramanlarıyla iletişim kurabilmesi için bu şarttır. Benim diyeceklerim bunlar...

İletileri:34
Oğuz Tepe 10.11.2009 22:16:23
Disiplinli olmalı..

Büşra Korkmaz 10.11.2009 23:32:01
Doğru; disiplinli olmalı, bunu düşünmemiştim. :)

Oğuz Tepe 11.11.2009 20:28:15

Disiplinli olmanın ne anlama geldiğini bilen bilir.O disiplinin de kişiye neler kazandırdığı ise örneklere bakılarak hayatın her alanında görülebilir.Disiplini,yapılan işe saygı olarak görmekteyim.İşin içine saygı girdiği zamanda,ortaya çıkan sonuçlardan da memnun olunacağı fikrindeyim..

Uzun soluklu yazı serüveni olan roman yazımında,disiplini olmazsa olmazlardan olduğu fikrimi tekrarlayarak yazımı sonlandırıyorum...

İletileri:20
BARIŞ GÖKSÜ 19.11.2009 21:57:35

Yazar, her zaman iyi bir gözlemci olmasını bilmelidir.  İyi bir yazarın, her zaman olayları çok iyi gözlemlemesini bilmelidir. Hayata başka insanların ve başka bir pencereden bakmasını bilmelidirler.

İletileri:27
.. . 19.6.2010 20:12:39
kişilikli de olmalı bence. ne de olsa türlü türlü kahramanlar yaratıyorsun onlara yaşam veriyorsun.

İletileri:55
sema altintop 25.6.2010 23:15:25
bence iyi bir yazar sadece kişilikli olmamalı yani bazen kişiliksiz olmayı da bilmeli çünkü yazarken kişiliksiz karakterlerde yazması gerekebilir kişiliksiz olmayı bilsin ama kullanmasın.sonra biraz deli dolu olmalı bence kitapların akışı için bu önemli diye düşünüyorum

İletileri:402
Firari Fırtına 28.6.2010 05:02:56
Bir yazar sadece yüreğiyle yaşarsa iyi bir yazar olabilir diye düşünüyorum. Hissetmek yüreğinde benimsemek, yürekten geleni dile, dilden geleni kaleme almalıdır. Kalem ise durmamaya yazmalı yazmalı yazmalıdır. Sevg ...

ASLI ADIGÜZEL 28.6.2010 18:47:58

Bir yazar nasıl olmalı diye sormuş bize bir konu açmış arkadaşımız.Süper!
Bana göre bir yazar önce yaşamalı yada yazarken yaşatmalı. kibirli olmamalı .Tüm okurları ile iç içe olmalı okuyuculara anlattığı konuyu yaşatmalı canlandırtmalı gözlerinde kalbinin sesi ile yazmalı  Ve kendine  ait bir stili olmalıdır. vb...
Bana göre iyi  bir yazar yada yazan her duyguyu kaleme alandır tüm gücünü kaleminden alandır.

SAYGILARIMLA

Bu ileti ASLI ADIGÜZEL tarafından 28.06.2010 18:49:09 tarihinde değiştirilmiştir.

İletileri:1
selcuk kocoglu 15.7.2010 16:05:03

disiplin , araştırma , iyi gözlem , zeka ve yukarıda sizlerin sıraladığı diğerleri,

bir kişiyi iyi yazan iyi bir yazar yapmaya gerçekten yeter mi? 

kişisel düşüncem ; evet bunlar olmazsa olmazları ancak işin bir püf noktası da

var galiba! yoksa bunları yapabilen herkes çok iyi yazar olabilirdi.

gerçek daha farklı sanki!

İletileri:223
Enes Evci 15.7.2010 19:02:52
Güzel konu ama boş cevaplar gibi geldi bana. Bir elma nasıl olmalıdır? Diye sormakla aynı şey aslına. Biliriz elmanın nasıl olacağını. Elma elmadır işte, kısmen sarı renkl olanı vardır genelde yeşil ve kırmızıdır. Elma tuzlu olmaz, acıda olmaz. Elma dediğin ekşimsi olur genelde tatlı olur. Yazarda böyledir. Şimdi işte iyi gözlemci deneyci cartcı curtcu diyorsunuz ya. Benim yazılarımı beğenenleriniz var aranızda ama ben hiç biri değilim. Ki bence yazarların çoğuda böyle. Profesör olmamıza yada o triplere girmemize gerek yok. Yazar yazar, bu budur. Yazarın kafasına takılır ve başlar yazmayA. Bir yazar bence önce yazmasını bilmeli. Noktayı virgülü bilmeli. Sonrası Allah Kerim.

İletileri:11
Emre Altun 22.7.2010 12:04:28
Enes Evci'ye biraz katılmakla birlikte şunları da eklemek istiyorum: Bir yazar okuyucunun gönül teline dokunabilmeli. Bir kitabını, romanını okuduğumda aklımda bir cümle çivi gibi takılı kalmalı. Mevlana'nın yüzlerce şiirin de olduğu gibi. Tabi kendimizi Mevlana'yla kıyaslayacak değilim. Ama ulaşılmak istenen bir hedef olacaksa, Mevlana gibi yazarlar o hedefin içinde olmalı. Bir de yazar okuyucuya işte böyle yazılır, işte bu , işte bu dedirtmeyi başarırsa iyi yazar olur. Bu konuda Jeff Abbott'un Panik romanını sevdim. İşte bu dedirten bir roman ve yazar.
Saygılar efem..

İletileri:17
Jack Beretto 28.7.2010 20:59:19
Ahlaklı olması gerektiğini düşünmüyorum. Bugüne kadar kimsenin aklına gelmemiş bir eseri ortaya çıkarmak için ahlakın dışına biraz taşabileceğine inanıyorum.

İletileri:5
Emine Ekmen 4.10.2010 01:32:39
Ben de yeni yazarlık yolunda ilerlemeye çalışan bir adayım. Tüm arkadaşların söyledikleriyle güzel fikirler aldım. Herkese fikirlerinden dolayı teşekkür etmek istiyorum öncelikle.Benim düşünceme göre yazar olmayı önce kişinin hedeflemesi gerektiğini düşünüyorum. O yola baş koyması ve azmetmesi gerektiğine inanıyorum. Olayı, kahramanın karekterini çok iyi bir şekilde tanıtması gerekir öncelikle yazılarında. Duygularını çok iyi bir üslüple okuyacılara hissetmesi gerektiğini düşünüyorum. Olayı canlandırırken o anı yaşamalı bence. Arkadaşların söylediklerinden farklı olarak tutarlı olmalı gerektiğine inanıyorum. Kahramanın söylediği ile yaptıkları birbirini tutmalı. Eğer tutarsızlık olursa kişiyi tanımamız oldukça zorlaşır bence.Yazım şeklini, yazım kurallarını bilmeli. Her türden yazması gerektiğine inanıyorum. Bir alana yön vermemeli, değişik dallarda da yazmalı. Araştırıcı olmalı, eleştiriye açık olmalı, hatalardan ders alabilmeli, sosyal bir kişiliği olması gerektiğine de inanıyorum. Tek kişiyle iletişime geçerse sadece o kişinin karekteri üzerinde kahraman yaratabilir.Ama sosyal, çevreye açık bir kişiliğe sahip olursa olaylar karşısında herkesin tepkisini farklı bir şekilde görebilir ve değişik kişiliklerde kahraman ortaya koyabilir düşüncesindeyim. Yenilikçi olmalı,Toplumdan gelen tepkilere karşı duyarlı olması gerektiğine de inanıyorum.Yazılarında gözden kaçırdığı bir fikir olursa topluma bunu yönelttiği zaman toplumun tepkilerini alarak da yazılarında daha dikkatli yön vereceğini düşünüyorum.

İletileri:1
Hasan BİNBUĞA 25.12.2012 21:45:09
Bir yazar, elbette ki yaratıcı, özgün, derinlere rahatça dalabilen bir kimliğe aşina olmalıdır. Yazılarında sevgiyi ılık bir rüzgar misali işlemeli, okunduğunda dillerde baklava tadı bırakabilmelidir. Daha başka da, bir anlamda acıyı yaşamaktan, ıstıraptan kaçmayacak ölçüde derin hislere derya olmalıdır.

İletileri:32
damla su 28.3.2013 21:19:43
ilk önce yazar olmaya çalışana örnek olmalı,yazdığı yazılarda  o  duyguyu hissettirmeli bizlere,herkesin yorumu göze alarak yazar olmalı ,sonra diger herşey kendiliğinden gelir. 

İletileri:2
Mustafa AKTAŞ 9.9.2014 16:32:57
BU KONUYU VE CEVAPLARI ÇOK BEĞENDİM. TEBRİK EDİYORUM HEPİNİZİ

Oğuz Tepe 15.12.2014 20:54:21
Disiplinli olmanın dışında eklemek istediklerim var. Hayal gücü konusunda sıkıntılı olmamalı. İçinden geldiği zaman yazabilmeli. Ismarlama şekilde yazılar yazmamalı. Tek başına olacağı zamanlara sahip olmalı. Bol miktarda kitap okumalı. Gözlem yeteneğine sahip olmalı. 

Yukarıda yazılanlar yazı yazmayı severek uygulayan kişilere ait olmalıdır. Her zaman dosta düşmana demişimdir.

- Bana göre yazdığı yazıdan geçimini sağlayan kişiler, yazardır.

Şu an itibarı ile de dediğimin arkasında duruyorum.

Bir seneyi aşkın süredir, herhangi bir konu hakkında yazı yazmıyorum. Bunun adının ne olduğu konusunda kararsızım.

Tek bildiğim şey içimden gelmeden yazarsam da kendimin keyif almayacağıdır.

İletileri:2
kemal yılmaz 10.8.2015 16:13:00
Bu soruyu babamın müşterisi olan  rahmetli Yaşar Kemal'e sormuştum lise yıllarında...  Güldü "bunun cevabı olmaz ki, yazar olunmaz yazarlığı yaşarsın"sonra ekledi "bakma sen röportajlarda bir şeyler diyoruz" diye... Aslında o söylediklerinde çok fazla şey içeriyordu yazarlık adına...

Son yıllarda bir kaç romanı yayımlanan  bir ağabeyimiz ise o kadar doluydum ki yazar oldum demişti.  

Belli kuralları koyup her hangi bir meslek gibi tanımlama yapmak yazarlığı sınırlar sanırım. Özgür olmak desek, tutsak olup şaheser yaratanlar var, disiplinli olmak desek yazdığını pencereden dışarı atan ve bulamayan TARANTİNO yu nereye koyacağız. Çevresyi gözlemlemeli desek Romanyaya bir kez bile gitmeyip Transilvanya'da Kont Drakula'yı yaratan Bram Stocker' nasıl yaptı diyeceğiz.

Aklımıza gelebilecek tüm yetiler belki de yazarın içinde var biraz farklı olmaları bundan olabilir. Duyguları her insan yaşar ama o duyguları, gözlemleri, yaşanmışlıkları kağıda dökmek ve o kağıda dökülenlerin başkaları tarafından anlaşılmasını sağlamak başka bir şey olsa gerek. 

Diğer insanlarda olmayan bazı yetenekleri olan kişi galiba yazar... 

İletileri:3
MUSTAFA ESER 26.2.2018 15:59:13
Kemal beyin yazdığı gibi: Yazmak için önce okumak,dolmak gerekiyor.Doldukça sızan küp gibi bir yerden sonra içinizdekiler sızmaya başlıyor.Hissettiklerini değil realiteyi yazmak gerekiyor.Yazar gerçekçi olmalı.Algılarını değil gerçekleri yazmalı.Ön yargılarla yazarsan yazar değil provakatör olursun,Birilerinin egosunu(okunmak,popüler olmak için)tatmin etmek için değil gerçekleri yazmak zor.Reddedilirsin,küfredilirsin,yalnızlaşırsın.Gücün yeterse devam edersin,etmezse popüler kültüre hizmet edersin.Meşhur olursun.
Herkesin yazdığını yazmak,herkesle aynı fikirde olmak mesele değil.O an için toplumu etkileyen popüler kültüre gözü kapalı pizmet edersen cesin dolar. O kadar.Bir süre sonra şahsiyetsizliğin ortaya çıkar.Yazar onurlu olmalıdır.Gelenin keyfi için geçmişe sövmemelidir.

İçeriği Paylaş

Arkadaşını davet et
Adınız Soyadınız:
Arkadaşınızın e-mail adresi:

Popüler Yazarlar
   YazarPuan
1 .. .. 7173
2 Eyyup AKMETİN 5560
3 Firari Fırtına 5070
4 Hep de Böy 4582
5 Mustafa Ermişcan 4480
6 Hasan Tabak 4170
7 Nermin Gömleksizoğlu 3788
8 Ömer Faruk Hüsmüllü 3708
9 Uğur Kesim 3540
10 Sibel Kaya 3481

Bu Nedir? - En Popüler 100 Yazar

Özgür Roman

Romanlar- Hikayeler - Denemeler - Senaryolar - Çocuk Kitapları - Şiirler - Günlükler - Yazarken - Röportajlar - Forum - Biz Kimiz? - RSS

Çevrimiçi Kullanıcı Sayısı:5225 
 Özgür Roman üyelik sözleşmesi için tıklayınız 

© Özgürroman 2008 - 2011 - info@ozgurroman.com